Euskadiko
Nekazaritza eta elikadura ekologikoaren kontseiluak antolaturik, pare bat
hitzaldi izan dugu. Bata erlauntzari buruz eta bestea janari ekologikoa eta
osasungarriari buruz.
Organizadas por el Consejo de Agricultura ecológica tuvimos un par de
charlas. Una sobre el mundo de las abejas y otra sobre alimentos ecológicos y
sanos.
3. zikloan
elikadura osasuntsua izan zen gai nagusia. Elikadura honek gorputza ondo
funtzionatzeko beharrezkoak diren elementuak eman behar digu. Elikadura
piramidea aztertu zen eta ariari helduz gure inguruko baserrietan ateratzen
diren produktu ekologikoen ezaugarriak ikusi ziren.
Nekazaritza
ekologikoa zer den, elikagai ekologikoen ezaugarriak eta etiketa ekologikoa ezagutu zuten
ikasleek. Oso interesgarria izan zen garaian garaikoa, hor oso ondo ikusten da
produktu bakoitzak noiz duen sasoia. Eta
amaitzeko errezetak eta nola kontserbatzen diren produktu ezberdinak.
En la charla del 3º ciclo se habló sobre la alimentación sana. Esta
alimentación es la que nos proporciona los elementos que necesita el cuerpo
para funcionar bien. Se analizó la tabla de los elementos y se relacionó con
las características que tienen los productos ecológicos de los caseríos de
nuestro entorno.
Conocimos qué es la agricultura ecológica, las características de los
alimentos ecológicos y el etiquetado ecológico. Fue muy interesante ver el
calendario de temporada donde se ven muy bien cuál es el mejor momento de cada
producto. Para terminar recetas y cómo se conservan estos productos.
2. ziklokoek Erlauntzaren inguruko hitzaldia
izan dute. Aurreko ezagupenak aztertzeko galdetegi bat bete ondoren, Nekazaria
eta ikasleen artean erletxeak nolakoak diren eta nola antolatzen direnari buruz
solasean ibili ziren.
Oso interesgarria
baina arriskutsua den lanaren azalpena entzun zuten. Urte osoan zehar egin
behar diete jarraipena: Udaberrian beharraren arabera “alzak” jarri behar dira.
Udan “enjambrazona” kontrolatzen da. Uda bukatzean kendu behar dira eztiz
betetako “alzak” makinaririk gabe. Zera kendu ondoren zentrifugadoran sartzen
dira panalak eztia lortzeko, eta gero filtratzen da.Udazken partean erretserbak
begiratu behar dira.
El 2º ciclo ha tenido una charla sobre las abejas y la miel. Después de
contestar a un cuestionario para valorar los conocimientos previos sobre el
tema, tuvieron una interesante conversación con el apicultor sobre las abejas,
sus colmenas y su forma de organizarse.
Escucharon la explicación de su interesante, pero también peligroso
trabajo. Este se desarrolla durante todo e laño. En primavera se deben de poner
las “alzas” conforme se va necesitando. En verano se controla el “enjambrazón”.
Al terminar el verano se deben de retirar a mano las “alzas” y después de
quitarles la cera se meten en una centrifugadora para separar la miel, que
luego se filtra. En el otoño se revisan
las reservas.
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